Dendrokronologi

Dendrokronologi kaldes også årringskronologi, og er baseret på, at man tæller årringene i egetræet, men endnu vigtigere, også årringenes tykkelse. Årringene varierer i tykkelse afhængig af vækstbetingelserne fra år til år. Hvis man ser på disse variationer over flere år, som man jo gør i det enkelte træ, danner variationerne et mønster på alle træer indenfor samme region. Med udgangspunkt i en registrering af årringene hos nutidens ældste egetræer kan, via overlap med identiske årringsmønstre i egestammer der kommer fra arkæologiske udgravninger, typisk bygningstømmer og moseeg, føre os længere og længere tilbage i tiden.

Dateringsgrundkurven i Danmark går tilbage til 352 f. Kr. Længere tilbage i tid er der nogle “flydende” grundkurver, hvor de ældste dele af kurven går helt tilbage til 6000 f. Kr. De kaldes flydende fordi der er huller i kurven hvor man mangler fund der overlapper. Forhåbentlig kan de stammer vi finder, være med til at fylde nogle af hullerne ud. Under alle omstændigheder vil alene mængden af stammer være med til at forbedre præcisionen. Metoden lyder måske simpel men der er meget statistik involveret i beregningen af dateringen af prøverne. Derfor behøves der stor erfaring og forsigtighed når de statistiske beregninger skal vurderes.

Dateringer på dendroprøver foretages to steder i Danmark, nemlig på Nationalmuseet i København og på WM Trædateringslaboratoriet som ligger i Århus. Disse to institutioner har i den sidst publicerede opgørelse indsamlet og analyseret prøver fra omkring 1200 egestammer. Disse egestammer er fordelt på 368 lokaliteter over hele landet, dog med en overvægt af lokaliteter omkring Århus, i Vendsyssel og fra det Sydfynske Øhav. Langt de fleste lokalteter har kun leveret en eller op til fem prøver. Det er på den baggrund at vigtigheden af de mange stamme fra vores lokalitet skal ses. Indtil videre er vi oppe på i hvert fald 10 prøver. Når vi er færdige er vi formodentlig oppe på det dobbelte.

Hvis man vil gå mere i dybden med dendrokronologi har man et meget godt udgangspunkt i Kjeld Christensens artikel Fohistorisk dendrokronologi i Danmark (Kuml 2007), hvor mange af de ovenstående oplysninger er hentet fra. Desuden kan man også finde flere oplysninger om dendrokronologi ved at følge de nedenstående links

Moesgård Museum Dendrokronologi

VM Trædateringslaboratoriet

One Response to Dendrokronologi

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: